Schuldsanering
Volgens de kantonrechter gaat er nu veel te veel fout bij de gemeentelijke bewindvoerders. De kantonrechter controleert het werk van de bewindvoerders, die mensen met grote schulden eerst in financieel stabiel vaarwater moeten brengen voordat ze in de schuldsanering terechtkomen. De verantwoordelijke ambtenaren zijn al verschillende keren bij de rechter geweest om zich te verantwoorden, maar dat heeft niet tot verbetering geleid.
Volgens onafhankelijk bewindvoerder Van Leeuwen zijn er dus grote fouten gemaakt. ,,De rechter geeft je duizend kansen om fouten te herstellen. Als dat nu bij Deventer nog niet gelukt is, hebben ze het wel heel bont gemaakt.”
Nabetaling
Het BAD heeft op dit moment ongeveer 500 mensen onder haar hoede met problematische schulden. In zeker 65 gevallen zijn fouten gemaakt, waardoor sommige cliënten te veel bewindvoeringskosten betaalden. Anderen werden opeens geconfronteerd met achterstallige betalingen en er zijn mensen die recht hadden op een nabetaling, maar dat geld pas kregen na tussenkomst van de rechter. Volgens de gemeente is dat allemaal hersteld, maar de rechtbank gelooft niet dat mensen daar geen nadelige gevolgen van hebben ondervonden.
Failliet
Zo is voor een 50-jarige Deventenaar al drie keer geprobeerd de schuldsanering via bewindvoering in gang te zetten, maar levert de gemeente steeds de verkeerde papieren aan, waardoor dat steeds door de rechtbank afgewezen wordt, zegt hij. In 2012 ging zijn eigen verwarmingsbedrijf failliet en eindigde zijn huwelijk. Hij kon nog opdrachten aan een grote energiemaatschappij verkopen, waardoor hij schuldeisers deels kon afbetalen. ,,Maar toen mijn bedrijf eenmaal failliet was, kon ik niet meer bij de boekhouding en kon ik niet aantonen dat ik dat geld daarvoor gebruikt had. Daardoor bleef ik bestookt worden door deurwaarders.”
Zijn schuld liep op van 96.000 euro in 2012 naar 170.000 euro nu. ,,Ik heb bij het BAD met tientallen mensen afspraken gemaakt, maar dan wist de een niet wat de ander had afgesproken. Ik moest constant overal achteraan rennen, ze deden niks. Uiteindelijk lag er een plan waardoor mijn schulden gesaneerd zouden worden en ik nog maar een paar duizend euro hoefde terug te betalen. Dat is aan de rechter voorgelegd ter goedkeuring, maar toen bleken de schuldeisers er helemaal niet mee akkoord te gaan. Mijn schulden blijven alleen maar oplopen.”
Onderschat
Volgens bewindvoerder Van Leeuwen heeft de gemeente de bewindvoering danig onderschat. ,,Ze zeiden toen: ‘Dat doen we er wel even bij’. We werden weggezet als een stel hobbyisten. Twee mensen moesten de zaken van 500 mensen behandelen. Dat lukte natuurlijk niet. Je kunt per bewindvoerder maximaal vijftig mensen bijstaan en dan heb je ook nog administratieve ondersteuning nodig.”
Volgens gemeentewoordvoerder Maarten Jan Stuurman zijn er nu elf mensen die namens de gemeente de bewindvoering doen, al is dat niet full-time. Er is volgens hem met potjes geld geschoven binnen de afdeling bijzondere bijstand om de bewindvoering te betalen, waardoor dat voor de rechter niet inzichtelijk was te maken. ,,Maar er is niemand geld tekortgekomen, alleen konden wij dat niet altijd duidelijk maken.”
Gemeenteraad
Bewindvoerder Van Leeuwen heeft verschillende gemeenteraadsleden via een brief laten weten waar volgens haar de schoen nu knelt en heeft ook haar hulp aangeboden aan het BAD. Verantwoordelijk wethouder Rob de Geest zal de raad vanavond een toelichting geven op de schorsing van de bewindvoerders en de mogelijke gevolgen.
Bron: deStentor